Mobilus parašas

Menkai žinoma naujovė – mobilusis parašas

Mobilusis parašas – naujovė sparčiai žengianti į visuomenės gyvenimą. Elektroninis parašas gyvuoja jau daugiau nei dešimt metų, bet apie jo naudojimo galimybes žmones pradeda sužinoti tik dabar. Tam įtakos turėjo PDF dokumentų pasirašymui reikalingų įrankių apmokestinimas, kuris atgrasė daugelį verslo įmonių. Stiprus lūžis įvyko 2014 m., kai verslo pasaulyje buvo pradėtos naudoti nemokamos PDF dokumentų pasirašymo sistemos. Verslininkai pamažu pradėjo suprasti, kad kaina nebeturi įtakos mobilaus parašo naudojimui, o jo nauda taupant laiką gali būti labai didelė.

Tik nedidelė dalis Lietuvos gyventojų turi informacijos susijusios su tuo kaip naudoti mobilujį parašą ir kodėl jis gali būti naudingas. Ši naujovė Lietuvoje dar nėra plačiai naudojama, todėl vartotojams dažnai trūksta informacijos susijusios su parašo gamyba ar naudojimu, pavyzdžiui: kaip elektroninį parašą aktyvuoti, kaip jis veikia, ką daryti jeigu neveikia ar sistema stringa. Mobilusis parašas dažnai yra apibrėžiamas kaip asmens tapatybės dokumento ir įprasto parašo elektroninis variantas, kuris žmogui suteikia galimybę saugiai ir greitai pasirašyti elektroninius dokumentus ar naudotis kitomis parašo teikiamomis paslaugomis. Didžiausias elektroninio parašo privalumas – sutaupytas laikas, kurį daugelis praleidžia sudarinėdami ar pasirašydami sutartis ar įvairaus tipo dokumentus fizinėse įstaigose. Didžiausias sunkumas, su kuriuo susiduria daugelis žmonių yra mobiliojo parašo išdavimas. Dėl tokio tipo problemų žmonės yra linkę kreiptis į mobiliojo ryšio paslaugas teikiančias bendroves, tokias kaip ,,Telia“ ar ,,Bitė“.

Nepaisant augančio mobiliojo parašojo naudojimo tik nedidelė visuomenės dalis žino apie jo panaudojimo galimybes. Daugėja žmonių klausimų susijusių su tuo, kaip mobilusis parašas veikia, kaip jį aktyvuoti, ką daryti jeigu parašas neveikia. Remiantis ryšių reguliavimo tarnybų duomenimis aiškiai matyti, kad mobilusis parašas gali būti pritaikomas ir efektyviai naudojamas daugelyje gyvenimo sričių. Daugiausiai žmonių šiuo parašu naudojasi prisijungti prie ,,Swedbank“ ir kitų bankų, elektroninės bankininkystės paskirų. Verslo pasaulio atstovai mobilujį parašą naudoja daug plačiau: pasirašo elektronines sutartis ar registrus, tvarko kitus, su verslu susijusius dokumentus. Viešajame sektoriuje smarkiai augantis elektroninių paslaugų skaičius skatina dažniau naudoti ir mobilujį parašą. Vos tik atsiradęs mobilusis parašas buvo naudojimas tik verslininkų, bet dabar tokio tipo paslauga yra aktyviai taikoma ir buhalterių, architektų veikloje. Nors mobiliojo parašo naudojimas nėra paplitęs tarp paprastų vartotojų, pamažu atsiranda žmonių, kurie nusprendžia elektroniniu parašu pasirašyti nuomos ar darbo sutartis.

Lietuvoje iki šių dienų įprasta svarbius dokumentus tvarkyti vykstant į dokumento pasirašymo fizinę vietą. Toks elgesys iš žmogaus atima daug laiko, nes įvairių dokumentų sudarymo ar pasirašymo vietose nusidriekia didelės eilės. Šiuo atveju, žinantys kaip mobilusis parašas veikia ir kaip jį aktyvuoti ne tik sutaupo laiko, bet ir sutarčių sudarymo procesą padaro daug skaidresniu ir patikimesniu. Mobilusis parašas lyginant su paprastu yra daug patikimesnis, nes jį sunkiau sufalsifikuoti. Specialios kompiuterių apsaugos sistemos užtikrina, kad parašo autentiškumas būtų saugomas, jo negalėtų koreguoti ar suklastoti kitas žmogus.

Nepaisant žiniasklaidoje dažnai pateikiamų straipsnių apie tai, kad mobilusis parašas yra naudingas žmonės dažnai bijo šią paslaugą išbandyti. Visą informaciją apie tai, kaip parašas veikia, kaip jį naudoti, ar ką daryti jeigu jis nebeveikia galima sužinoti ne tik įvariose paslaugas teikiančiose įstaigose, bet ir internete. Vis dėlto, valdžioje vis dažniau svarstomas toks žmonių elgesys. Manoma, kad tam įtakos gali turėti ir elektroninių paslaugų trūkumas. Mažas skaičius paslaugų neskatina susikurti mobilujį parašą, dėl jo menko panaudojimo.

Scroll to Top