Grafikos dizainas, video maketavimas – kaip rasti tam tinkamą nešiojamą kompiuterį?

Kada kalba pasisuka apie grafikos dizainą arba video montavimą, neapsieisime be kalbos apie kompiuterius. Šiuolaikinio montuotojo arba grafikos dizainerio gyvenimas neatsiejamas be laptopo. Kadangi dažnai darbą tenka neštis su savimi, idėjos apninka ir namuose, o galimybė dirbti ne tik iš kartais erzinančio biuro tikrai vilioja. Juolab, kadangi rinkoje yra tikrai ne vienas labai galingas nešiojamas kompiuteris, šiuolaikinis specialistas turi platų pasirinkimą. Mes pristatome jums keletą patarimų, kurie padės rasti tinkamą nešiojamą kompiuterį grafikos dizainui arba video editing‘ui.

Pirmasis žingsnis: Biudžetas

Gamintojai turi ką pasiūlyti kiekviename kainos segmente. Jūs turite nuspręsti, koks bus jūsų biudžetas ir kiek galite sau leisti. Tokioms užduotims reikėtų 800+ eur biudžeto, jeigu norite pakankamai galingo Windows nešiojamojo kompiuterio arba apie 1500 eur, jeigu jus domina Apple produkcija. Tiek Windows, tiek Apple nešiojamieji turi savo pliusus. Visgi tendencija yra tokia, kad dizaineriai bei maketuotojai dažniau linksta prie „obuolio“, mat jam siūloma programinė įranga – stabilesnė, universalesnė bei geriau susitvarko su užduotimis.

Tad, viską įvertinus nuspręskite – Apple ar Windows. Pastaroji operacinė sistema yra prieinama daugybės gamintojų įrenginiuose, ne tik Macbook, todėl tikriausiai rasite platesnį įrenginių asortimentą savo biudžeto ribose. Varle.lt nešiojami Dell, HP, Asus, Acer, Lenovo, MSI bei kiti kompiuteriai dažniausiai turi Windows operacinę sistemą. Visgi, jeigu finansinės galimybės leidžia, turbūt geriausia bus rinktis Apple.

Antrasis žingsnis: Procesorius + vaizdo plokštė

Tai du labai svarbūs komponentai jūsų kompiuteryje. Kadangi video montavimas bei grafinis dizainas reikalauja daugybės kompiuterio resursų, jie turėtų būti pajėgūs tai „atlaikyti“. Kitu atveju nešiojamas kompiuteris strigs, programos lėtai eksportuos išbaigtus projektus, nepajėgsite įgyvendinti norimų projektų.

Procesorius paskirsto užduotis kitiems kompiuterio komponentams. Kuo jis galingesnis, tuo daugiau užduočių kitos kompiuterio dalys gali atlikti. Vaizdo plokštė reikalinga tam, kad kodų eilutės virstų raiškiu vaizdu jūsų ekrane. Kuo galingesnė plokštė, tuo raiškesnį vaizdą, tuo daugiau efektų ir niuansų galima perduoti. Na, o be greičio, pajėgaus duomenų apdorojimo ir aukštos kokybės vaizdo vaizdo medžiagos montavimas arba grafinis dizainas bus žemos kokybės. Tačiau kaip žinote, kuo galingesnė techninė įranga, tuo brangesnis bus nešiojamas kompiuteris.

Trečiasis žingsnis: Programinė įranga

Nors galite išbandyti laimę su nemokama programine įranga, tačiau pati geriausioji kainuos, ir tikrai nemažai. Štai vien Adobe Photoshop metinė licencija (2019m. duomenimis) atsieis ~290 eurų. Pridėkite Adobe Illustrator, Premiere, After Effects + Sketch, o gal net Final Cut Pro, Kodėl verta sumokėti šiuos pinigus? Nes nemokamos programos neturi tokių pajėgumų, kaip šios, o nestabili arba piratinė jų versija gali būti nestabili, daug lūžti, ar net virusais apkrėsti jūsų brangų kompiuterį.

Ketvirtas žingsnis: Ekranas

Galbūt nevertėtų šio aspekto įvardinti, kaip pačio paskutinio, nes jis tikrai yra svarbus. Jeigu ekrano rezoliucija yra mažesnė nei 1080p, vaizdo maketavimas gali stipriai nukentėti, mat aukščiausios kokybės vaizdo įrašų montuoti pilnavertiškai nepavyks.

Vėlgi, Windows nešiojamuose kompiuteriuose dažnai rasite aukštesnio kadrų dažnio ekranus, tačiau ne tokius raiškius. Apple, kone atvirkščiai, tad jų produkcija yra geriau pritaikyta darbui su vizualia medžiaga, bet ne žaidimams. Tačiau tai nereiškia, kad ir Microsoft operacine sistemą turintys nešiojamieji nepatenkins poreikių.

Scroll to Top