dainuojantis dubuo

Garsų masažas dainuojančiais dubenimis

Dainuojančių dubenų garso terapija buvo praktikuojama Himalajuose jau gilioje senovėje. Tibete, viename iš šalių, kuriose buvo naudojami dainuojantys dubenys, jų paslaptis nebuvo atskleista iki Kinijos įsiveržimo į Tibetą. O nuo tada ,,dvasiniai turistai’’ išplatino šiuos dubenis Europoje ir Amerikoje.

Dainuojantys dubenys – kas tai?

Pirmieji dubenys buvo pagaminti iš gryno vario dar prieš 5000 metų. Vėliau atsirado ir žalvariniai dubenys. Skambančių dubenų gamyba – tai senovės amatininkų namuose vystytas verslas, kur būdavo dirbama su gryna žalvario mase ją itin kruopščiai apdirbant. Kuriam laikui gamyba buvo nutrūkusi, bet atgaminus gamybos procesą, dainuojantys dubenys vėl imti gaminti. 

Pirmasis dubenų panaudojimas nustebins šiuolaikinius jų naudotojus. Jie buvo skirti grūdams laikyti ir naudoti vandeniui, kaip paprasti dubenys. Anot istorinių šaltinių, šie dubenys būdavo dovanojami vestuvių proga. Praktinis jų panaudojimas saugojo sakralinę dubenų prasmę. Šiuolaikiniai dubenys paprastai gaminami iš bronzos.

Kaip gydoma dainuojančiais dubenimis?

Įprastai dubenys naudojami meditacijoje, religinėse praktikose, atsipalaidavimui. Naudojami gydymų seansuose dainuojantys dubenys dar vadinami ,,gydomaisiais’’ arba ,,čakrų’’ dubenimis.

Gydymas dainuojančių dubenų garsu dar vadinamas masažu. Garsų masažo metu dubenimis grojama šalia, arba netgi uždedama ant gydomo žmogaus kūno. Grodami dubens virpesiai rezonuoja su kūno virpesiais. Taip siekiama balanso ir visiškos atsipalaidavimo būsenos. Dubens skleidžiamas garsas skamba stipriai, ilgu gaudimu, yra kartu ir energingas ir raminantis.

Yra du būdai groti dubenimis. Pirmasis – specialiu mediniu kūjeliu trinama į dubens kraštus sukant ratu, antrasis – lengvai suduodant kūjeliu į briauną. Kiekvienu būdu išgaunami skirtingi garsai.

Dubens sukeliamos vibracijos paveikia protą ir kūną. Garsai pasiekia smegenų bangas ir padeda pasiekti atsipalaidavimo būseną. Dubens raminantis garsas turi panašų psichologinį poveikį, kaip ir muzikos klausymas.

Nors neretai vadinami Tibeto dubenimis, jie buvo naudojami visose Himalajų šalyse. Be šių, yra dar ir krištoliniai dubenys. Tai galingus virpesius skleidžiantys kvarco krisštolo indai. Tikėta, kad grojantys krištoliniai dubenys naudoti mitinėje Atlantidoje.

Galimi šalutiniai poveikiai

Dubenų masažo terapijos geriau atsisakyti, jei po jos jaučiamas galvos skausmas. Jų poveikis kūnui nėra ištirtas, todėl patartina vengti nėščiosioms, taip pat žmonėms, kenčiantiems nuo epilepsijos, nes garso bangos galimai sukelia priepuolius.

Scroll to Top