Kuo skiriasi planšetinis kompiuteris nuo nešiojamo

Kuo skiriasi planšetinis kompiuteris nuo nešiojamo?

Planšetiniai kompiuteriai yra labai populiarūs, nes juos lengva naudoti, jie yra labai lengvi, turi ilgą baterijos veikimo laiką, be to, juos galima naudoti įvairioms užduotims atlikti. Tačiau dažnai kyla klausimas – ar planšetinis kompiuteris tikrai gali pakeisti nešiojamąjį kompiuterį?

Svarbiausias skirtumas tarp planšetinio kompiuterio ir nešiojamojo kompiuterio yra klaviatūra

Naudodami planšetinį kompiuterį turite rašyti ekrano klaviatūra, kuri niekada nepakeis įprastos nešiojamojo kompiuterio klaviatūros. Taip, prie planšetinio kompiuterio galima prijungti nedidelę klaviatūrą, bet nepajusite tokio spausdinimo malonumo, kokį jaučiate rašydami nešiojamuoju kompiuteriu. Žinoma, galima naudoti ir papildomą klaviatūrą (dažniausiai įmontuotą į korpusą), tačiau už papildomą mokestį. Todėl, jei turite rašyti daug dalykų, rinkitės įprastą nešiojamąjį kompiuterį. Dydis – taip pat viena iš tų priežasčių, dėl kurios yra renkamasi vieną arba kitą įrenginį. Faktas, kad planšetę galima talpinti beveik bet kur – švarko ar striukės vidinėje kišenėje, rankinėje arba tiesiog neštis rankoje – planšetė visiškai netrukdo. Su nešiojamuoju kompiuteriu viskas šiek tiek sunkiau. Teks pirktis specialų dėklą, nes rankoje arba rankinėje savo nešiojamojo kompiuterio neįtalpinsite – net jeigu tai ir „Apple MacBook Air 11“. Todėl, jeigu portabilumas jums yra pirmoje vietoje, rinkitės planšetę. Planšetiniai kompiuteriai naudoja taupesnius (bet tuo pačiu ir silpnesnius) komponentus, todėl dažniausiai jų baterijos gali tarnauti ilgiau. Todėl su planšete internete galėsite naršyti maždaug 10 valandų, tuo tarpu su nešiojamuoju kompiuteriu – tik 4-5 valandas. Nepamirškime ir to, kad planšetinių kompiuterių įkrovikliai mažesni ir lengvesni nei nešiojamųjų kompiuterių. Planšetės šioje srityje gan stipriai lenkia nešiojamuosius kompiuterius.

Kadangi planšetiniai kompiuteriai turi būti pakankamai maži, pakankamai patogūs ir pakankamai pigūs, dažniausiai jie neturi daug atminties

Dauguma planšetinių kompiuterių turi nuo 16 iki 64 GB atminties. Tuo pačiu metu nešiojamieji kompiuteriai turi daug didesnę atmintį kompiuteriai paprastai turi 500GB kietuosius diskus, o brangesni kompiuteriai turi mažiausiai 256 GB SSD. Žaidimų ir daugialypės terpės kompiuteriai paprastai turi 1–2 TB kietąjį diską – tai nepakartojama. Todėl, jei žiūrite daug itin aukštos kokybės filmų ir klausotės daug muzikos, galbūt pirmenybę teiksite nešiojamam kompiuteriui. Planšetės turi itin taupius procesorius, todėl ir jų galia, lyginant su įprastų kompiuterių procesoriais, yra žymiai mažesnė. Žinoma, jeigu kompiuteris jums reikalingas tik naršymui, ofiso tipo darbui, vaizdo įrašų ar muzikos grojimui, skirtumo nepajusite. Tačiau jeigu naudositės daugiau resursų reikalaujančiomis programomis arba tiesiog jų paleisite daug, nešiojamasis kompiuteris žymiai labiau tinka tokiems darbams. Programinė įranga, veikianti planšetėse ir nešiojamuose kompiuteriuose yra visiškai skirtinga (nebent naudojatės „Windows 8 Pro“ planšetėmis), todėl jeigu jums yra reikalingos kokios nors sudėtingesnės programos („AutoCAD“, „Photoshop“ ir kt.), teks rinktis įprastą nešiojamąjį kompiuterį. Paprastesnėms programoms tiek „Android“, tiek „iOS“ paprastai turi savo analogus, todėl su įprastais darbais daug problemų neturėtų iškilti. Tiek planšečių, tiek nešiojamųjų kompiuterių kainos gali svyruoti. Todėl čia – lygiosios. Kaina priklauso tik nuo norimo įsigyti įrenginio klasės.

Taigi, ką pasirinkti geriausia?

Jei jums tereikia išsirinkti įrenginį, o jūsų tikslas nėra tik naršymas internete, rekomenduojame rinktis nešiojamą kompiuterį – galingesnį įrenginį, galintį atlikti daugiau užduočių nei planšetinis kompiuteris. Planšetė labiau tinka kaip antras įrenginys, priedas. Planšetiniai kompiuteriai geriausiai tinka naršyti internete, skaityti elektronines knygas ar atlikti mažas užduotis lovoje. Tuo pačiu įsigiję nešiojamąjį kompiuterį galėsite be vargo atlikti visas kompiuterio užduotis.

Scroll to Top