Kaip internetu deklaruoti gyvenamąją vietą

Kaip internetu deklaruoti gyvenamąją vietą?

Gyvenamosios vietos deklaravimo įstatymas numato, kad visi šalies gyventojai privalo deklaruoti savo gyvenamąją vietą. Taip pat privaloma pranešti apie gyvenamosios vietos pakeitimą arba išvykimą iš šalies ilgiau nei 6 mėn. laikotarpį. Keliaujant, planuojant kelionę ar net išvykstant iš šalies kuriam laikui, gyvenamosios vietos deklaravimas neatrodo pats svarbiausias dalykas. O kai prisimename turintys šią procedūrą atlikti, mintyse pradedame „kratyti“ dienotvarkę ir ieškoti laisvo laiko vizitui į savivaldybę. Aišku, galimybė deklaruoti gyvenamąją vietą fiziniu būdu vis dar egzistuoja – tam reikia nuvykti į seniūniją arba savivaldybę ir pateikti visus reikiamus dokumentus, tačiau yra ir kur kas paprastesnis būdas – keli pelės klavišo spustelėjimai.

Kaip palengvinti sau deklaracijos darbus?

Naudodami pastarąjį metodą galite nesunkiai įvykdyti programą, kurią per kavos pertraukėlę darbe planuojate praleisti bent kelias valandas per dieną Jums nereikia niekur vykti, tai galite padaryti bet kurioje pasaulio vietoje, tereikia interneto. Norėdamas pranešti apie persikraustymą ar ilgalaikį išvykimą asmuo turėtų prisijungti prie Elektroninių valdžios vartų portalo. Tam gyventojui reikia turėti elektroninę bankininkystę, elektroninį parašą arba naujo tipo asmens tapatybės kortelę. Atsidarius interneto portalą www.e.paslaugos.lt, reikės pažymėti dokumento, kuris naudojamas registracijai, tipą ir numerį, taip pateikti gyvenamosios vietos adresą. Itin svarbus savininko klausimas – sistemos laukeliuose bus privalu parašyti – esate savininkas ar bendraturtis, jei būsto savininkas ne pildantis asmuo, reikia pateikti ir būsto savininkų asmens kodus. Visa kita – išties labai paprasta, tiesiog spaudžiate „Tęsti“ bei „Užsakyti“, o tada – tik laukiate patvirtinimo. Naują gyvenamąją vietą deklaruojančioms šeimoms pravartu žinoti, kad tėvai gali deklaruoti nepilnamečių vaikų gyvenamąją vietą tos pačios procedūros metu, tam nereikia atskiro laiko ir pastangų. Tereikia prie savosios deklaracijos pridėti ir vaikų asmens duomenis.

Kaip deklaruoti gyvenamąją vietą gimusiam vaikui?

Gimus kūdikiui svarbu deklaruoti gyvenamąją vietą ne tik įsigyjant naują būstą, keičiant gyvenamąją vietą ar nusprendus išvykti iš šalies ilgiau nei pusei metų. Ši procedūra turi būti atliekama ir gimus naujagimiui, taip pat turi būti deklaruota naujojo piliečio gyvenamoji vieta. Vaiko gyvenamosios vietos deklaraciją per elektroninės valdžios portalo svetainę gali užpildyti vienas iš tėvų, kuris taip pat deklaravo gyvenamąją vietą. Tėvai taip pat gali naudoti e., norėdami prisijungti prie el. valdžios vartų, bankininkystės sektoriuje. Deklaracijos laukeliuose sistema paprašys įvesti vaiko asmens kodą, pažymėti vaiko asmens dokumento tipą ir numerį. Jei deklaruojama vaiko gimimo vieta, reikės įvesti ir gimimo liudijimo išdavimo datą. Savaime aišku, reikės įvesti ir adresą, kur bus deklaruota naujagimio gyvenamoji vieta. Ir tai – viskas. Beliks tik laukti į el. pašto dėžutę atkeliausiančio patvirtinimo, kad viskas atlikta sėkmingai. Jei ne, tuo pačiu būdu bus pranešta apie tai, kodėl procedūra neįvyko ir ko trūksta, kad ji būtų sėkminga.

Sutaupykite daug laiko ir pastangų

Pagrindiniai dokumentų valdymo internetu privalumai gali būti laiko taupymas ir patogumas. Įtariama, kad šitaip programa taps vis greitesnė, aišku, niekas nedrįsta – taip sutaupysite laiko ir kuro važiuojant ir laukiant prie „lango“. Straipsnyje pateikta informacija yra rekomendacinio pobūdžio (parengta tinklaraštininkų), kiekvienu individualiu atveju būtina kreiptis į specialistus. Šiuo metu, be gyvenamosios vietos deklaravimo, kuri yra viena populiariausių Elektroninių valdžios vartų paslaugų, www.e.portalaspaslaugos.lt svetainėje galima rasti dar 670 gyventojams aktualių kasdienių paslaugų. Per šį portalą pasiekiamos e. paslaugos ir toliau bus tobulinamos panaudojant Europos Sąjungos fondų investicijas.

Scroll to Top