darbas-it

Patarimai planuojantiems darbą IT sektoriuje

Informacinių technologijų sektoriaus perspektyvos žavi ir gundo ne vieną, tačiau ką daryti, jei šioje srityje turi mažai patirties arba jos visai nėra?

Jei nusprendėte rinktis informacinių technologijų kryptį, turėsite galimybę rinktis iš dvejų kelių: smulkaus verslo, startuolio arba didelės įmonės ar paslaugų centro. Svarbiausia apsispręsti, ko norite bei kokie jūsų karjeros tikslai – ar tai įdomus trumpalaikis darbas, ar ilgalaikės karjeros galimybė. Šis sprendimas jus gali nuvesti skirtingais keliais. Mažesnės įmonės labiau rūpinasi savo darbuotojais, siekia padėti jam augti, tuo tarpu didelėje korporacijoje turėsite didesnes karjeros galimybes, bet gali būti sunkiau gauti atgalinį ryšį, mokytis iš aukščiausio lygio vadovų. Jei domina įvairūs IT sektoriaus darbo skelbimai Vilniuje ar kitame mieste, užsukite į portalą randu.lt. 

Labai svarbu apsibrėžti, kas jus domintų. Ne tik kokia pozicija, bet ir kokia tai turėtų būti įmonė: jos kryptis, paslaugos, vertybės, vidinė kultūra. Visa tai reikia apgalvoti iš anksto, kad nepatektumėte į situaciją, kai gaunate jums patinkantį darbą, toje srityje, kurioje norite, tačiau įmonės kultūra, vadovavimas jai ar vertybės jums nėra priimtini.

Prieš pateikiant savo kandidatūrą, reikėtų pasidomėti įmone, jos finansiniais rodikliais, vidine atmosfera, pasidomėti, ką apie ją sako jūsų draugai ar darbuotojai. Galbūt net atrasite, kas jus galėtų rekomenduoti.

Jei nusprendėte kandidatuoti į norimą poziciją įmonėje, pasirūpinkite tokiu CV, kuris neprasprūs pro atranką vykdančių vadovų akis (CV pavyzdys). Svarbu nesigirti nebūtais dalykais, nes tai, ką parašysite savo gyvenimo aprašyme – reikės įrodyti darbo pokalbio metu.

Informacinių technologijų darbuotojų paklausa yra didesnė nei pasiūla, todėl net jei neturite reikiamų žinių ar įgūdžių, parodykite, kad esate pasiruošę mokytis bei tobulėti. Jei sugebėsite tai įrodyti, didelė tikimybė, kad įmonė nuspręs į jus investuoti. Ir gerbkite tuos, kad skaito jūsų gyvenimo aprašymą: jis turi būti kuo glaustesnis ir aiškesnis, akcentuokite tai pozicijai būtinus įgūdžius ir patirtį, kitus savo privalumus, bet neišsiplėskite iki trijų ar daugiau puslapių.

Jei sulauksite kvietimo į darbo pokalbį, būtina jam pasiruošti. Žinokite atsakymus, kodėl būtent jūs esate tinkamas tai pozicijai, kokias turite kompetencijas ir įgūdžius, kokia jūsų motyvacija. Taip pat pasidomėkite pačia įmone, jos teikiamomis paslaugomis, finansiniais rezultatais. Daug lemia pirmosios pokalbio minutės. Pasistenkite sudaryti gerą įspūdį, reaguokite į kūno kalbą, rodykite energiją, kalbėkite sklandžiai ir aiškiai. Tuomet pašnekovai klausys ir išgirs tai, ką jūs esate pasiekęs ir ką dar norite pasiekti.

Svarbu ne tik tai, ką sakote, bet ir ko klausiate. Neskubėkite domėtis būsimu atlyginimu, to jūsų turėtų paklausti pats darbdavys, o jei to nepadarė, užsiminkite apie norimą algą pokalbio pabaigoje.

Pasiruošti klausimams, kuriuos išgirsi iš darbdavio darbo pokalbio metu, yra labai svarbu, todėl reikia tam tinkamai pasiruošti. Tinkamai atsakęs į darbdavio užduotus klausimus, gali užsitikrinti vietą pozicijoje, į kurią pretenduoji.

Scroll to Top