Elektroniniai viešieji pirkimai: nauda

Viešieji pirkimai Lietuvoje ne naujiena. Jie seniau būdavo skandalingi, kadangi perkančiosios organizacijos leisdavo konkursus laimėti draugų įmonės, todėl valstybės skirtas biudžetas atitekdavo jiems ir abi pusės gražiai pasidalindavo pinigus, ir atsisveikindavo. Apie neskaidrius viešuosius pirkimus yra girdėjęs daugelis, o valstybė norėdama pažaboti tokius sukčius, tiesiog viešuosius pirkimus padarė elektroniniais. E pirkimas yra sistema internete, ji veikia nacionalinius mastu ir visoje Europoje buvo įdiegta dar 2008 metais, beveik prieš dešimtmetį ir išties pasiteisino. Dėl to jaučiama nauda ne tik valstybei, bet ir žmonės nėra apgaudinėjami lygioje vietoje. Ypač tiekėjai, kurie lygiomis teisėmis dalyvauja konkurse, o pateikia geresnes sąlygas nelaimi.

Taigi e pirkimas gali būti įmonė-įmonei, kuomet viena įmonė perka tiekėjo paslaugas iš kitos įmonės. Gali būti, jog vyriausybė perka iš kitos įmonės paslaugas, darbus, prekes. Visi šie pirkimai vyksta viešai ir internetu. O visus pirkimus prižiūri atsakingos institucijos. E pirkimų platforma yra gera tuo, kad elektroniniu būdu visos perkančiosios organizacijos ar tiekėjai gali prieiti prie sistemos ir stebėti naujus konkursus, planuojamus konkursus. Gali prognozuoti pirkimus ateityje, ar stebėti pirkimų aktyvumą jų sferoje. Tai po kol kas greičiausias ir paprasčiausias būdas atlikti viešuosius pirkimus, ne tik skaidriai, bet ir lengvai.

E pirkimas, tai išties paprasta programa, kurią turi viešųjų pirkimų portalai. Elektroniniai konkursai padeda taupyti laiką, tokiu būdu perkančioji organizacija tiesiog per dieną gali paskelbti konkursą, ar tiekėjai pateikti prašymus dalyvavimui konkurse. Tai pat elektroniniai pirkimai leidžia viešai skelbti konkurso laimėtoją, sąlygas, priežastis dėl ko laimėjo tiekėjas, visą dalyvių sąrašą ir taip toliau.

Ši sistema tiesiog palengvino viską, dėl to pirkimai šiais laikais yra daug skaidresnis. Taip pat išvengiama jau ir taip mūsų valstybės didelė problema — korupcija.

Scroll to Top