kompiuterio apsauga nuo virusu

Trojos arklys – iš istorijos vadovėlio į kompiuterio kenkėjų sąrašą

Visi iš istorijos žino Trojos arklį – tuščiavidurę medinę konstrukciją, kuri antikos laikais padėjo graikams patekti į Trojos miestą, jį užkariauti ir sunaikinti. Panašiai veikia ir kompiuterinės kenkėjiškos programos – Trojos arkliai arba trojanai. Trojos arkliai – tai programos, kurios atrodo kaip teisėta programinė įranga, tačiau paleistos pradeda savo kenkėjišką veiklą.

Dažniausiai programišiai tokias kenkėjiškas programas sukuria tam, kad jos, patekusios į kitų kompiuterių naudotojų kompiuterius, rinktų asmeninę informaciją, įdiegtų kitus virusus arba tiesiog trikdytų normalų kompiuterio darbą. Trojos arkliai gali būti naudojami ir gauti nuotolinę prieigą prie kompiuterio, užkrėsti arba sugadinti failus arba kompiuterio operacinę sistemą. Kiekvienas Trojos arklys yra skirtingas ir gali atlikti vis kitą skirtingą misiją, kurią paveda jį sukūręs programišius.

Trojos arkliai, patekę į aukos kompiuterį, pasislepia ir jį surasti ir pašalinti paprastai yra beveik neįmanoma, todėl rekomenduojama pasirūpinti kompiuterio apsauga nuo virusų – kompiuterio antivirusine programine įranga, kuri yra laiku atnaujinama, nes Trojos arkliai sparčiai tobulėja, todėl reikia vis tobulesnės antivirusinės programinės įrangos, kad juos aptiktų ir pašalintų iki kol bus pakenkta kompiuterio funkcionavimui.

Trojos arkliai patys nesidaugina, o yra platinami, dažniausiai, keturiais pagrindiniais būdais: apgaulingais elektroniniais laiškais, failų dalinimosi sistemomis, interneto pokalbių programomis; per nesaugius internetinius puslapius; juos įdiegti gali kitos nepageidaujamos kompiuterio programos; jie gali būti patalpinti į kitas kompiuterio programas.

Taigi, labai svarbu apsaugoti savo asmeninį kompiuterį nuo kenkėjiškų programų – Trojos arklių, o tai padaryti galima pasirūpinus kompiuterio apsauga nuo virusų – antivirusine programine įranga, taip pat neatidarinėti neaiškių elektroninių laiškų ir juose esančių nuorodų bei failų, nesisiųsti nežinomų programų ir pan.

Scroll to Top