Internetas

Visa tiesa apie 4G internetą

Tikriausiai niekas net nesuabejotų, kad internetas yra neatsiejama daugelio žmonių gyvenimo dalis. Jis naudojamas ne tik pramogoms, bet ir darbiniais tikslais, todėl kiekvienas, kurio užmokestis priklauso nuo šių nematomų, ore tvyrančių bangų, nori, kad jis būtų visados greitas ir prieinamas bet kurioje Lietuvos ir net viso pasaulio vietoje. Turbūt būtų galima teigti, kad pats populiariausias šiuo metu yra ketvirtos kartos, arba kitaip vadinamas 4G internetas – taigi plačiau apie jį.

4G internetas

4G internetas yra sukurtas ne lietuvių, o angliškas šio termino pavadinimas – fourth generation. Taigi išvertus į lietuvių kalbą, tai yra ketvirtos kartos mobilusis ryšys, kuris, dažniausiai, yra vadinamas tiesiog 4G internetu. Šis mobilusis ryšys buvo sukurtas atsižvelgus į žmonių norus visą reikiamą informaciją gauti dar greičiau, nei buvo iki šiol, taigi jo misija – padidinti mobilaus interneto greitį. Ketvirtosios kartos mobiliojo ryšio šeimai priklauso dvi technologijos, tačiau įprasčiausia kalbėti apie vieną iš jų – LTE – pritaikyta mobiliesiems telefonams.

Ar visi operatoriai tiekia belaidį 4G internetą?

Ketvirtos kartos belaidis internetas šiuo metu yra teikiamas daugelio šalies ryšio operatorių, todėl rinktis tikrai yra iš ko. Patys pirmieji operatoriai, kurie pradėjo tai daryti, tuo metu buvo žinomi kaip „Omnitel“. Po jų sekė „Tele2“, o paskui ir visi kiti. Lietuvoje 4G ryšys atsirado 2011 metais, todėl būtent šia datą ir būtų galima laikyti ketvirtos kartos mobiliojo ryšio gimtadieniu.

Kokių įrenginių reikia, norint palaikyti 4G ryšį?

Reikia nepamiršti, kad 4G ryšys prieinamas anaiptol ne visuose įrenginiuose. Įrenginiai, kurie palaiko ketvirtos kartos ryšį yra įvairūs išmanieji telefonai, planšetiniai kompiuteriai ir mobiliojo interneto modemai – dabar juos galima rasti dažno lietuvio namuose. Vis dėlto, prieš keletą metų, kai tik buvo atsiradęs šio tipo ryšys, tokie įrenginiai nebuvo populiarūs, kadangi kainavo ganėtinai didelius pinigus, tad ir paties ryšio operatoriai įsivesti neskubėjo, argumentuodami tuo, kad net ir jų tiekiamo 3G ryšio galimybės nėra pilnai išnaudojamos. Vis dėlto, bėgant metams ir keičiantis požiūriui bei atsirandant reikiamybei, senus mygtukinius telefonus greitai pakeitė išmanieji telefonai ir 4G ryšį palaikantys prietaisai, todėl šiuo metu tokio tipo ryšys yra daugelyje naujausių įrenginių.

Kokiose Lietuvos vietose veikia šis bevielis internetas?

Tokio tipo bevielis internetas šiuo metu jau veikia daugelyje Lietuvos miestų ir kaimų. Visgi, reikia paminėti, kad tikrai ne visose vietovėse, todėl prieš jį užsisakydami namuose ar sodyboje, turėtumėte pasidomėti, ar jis tikrai yra pasiekiamas jūsų norimoje vietovėje.

Greitas ryšys yra reikalingas tam, kad būtų paprasčiau darbuotis ar užsiimti mėgstama veikla. Faktas tas, kad kuo spartesnis ryšys, tuo viską galima padaryti greičiau: naršyti internete, prisisiųsti reikiamus dokumentus, be jokių trukdžių žiūrėti filmus ir dirbti reikiamus darbus. Kuo interneto ryšys greitesnis, tuo automatiškai žmogus sutaupo daugiau laiko, o kaip sakoma, laikas – pinigai. Taigi, užsisakyti 4G internetą tikrai apsimoka, ir ne tik dėl geresnės paslaugų kokybės, bet ir dėl sutaupyto laiko.

 

 

Scroll to Top