Intelektualinis vaiko vystymasis ir jame randamos paslaptys

Kalbant apie vaikų intelektinį vystymąsi, verta paminėti, kad kalbos ir intelekto vystymasis yra neatsiejami, ypač ikimokyklinio amžiaus vaikams. Jei vaiko intelektas nėra išvystytas, jam nereikia kalbos, jo nedomina aplinka, o be kalbos neįmanoma organizuoti intelekto vystymosi. Jei ką nors suprasime, atrasime ir išmoksime – atsiras bendravimo poreikis. Taip yra daugiausia todėl, kad ikimokyklinio amžiaus vaikai ne tik išmoksta suprasti žodžius, bet ir išmoksta suprasti juos supantį pasaulį ir atranda savo vietą tame pasaulyje, dėl to labai svarbu vaikus ugdyti ir mokyti ne tik nuo mokyklos, bet ir prieš ją, kad vaiką būtų galima sudominti jį supančiu pasauliu.

Kaip vystosi naujagimių intelektas?

Kai gimsta kūdikiai, jų intelektinė raida yra glaudžiai susijusi su jų fizine raida-kūdikiai supranta pasaulį per savo pojūčius. Manoma, kad šis jutiminis mokymasis užtrunka apie pirmuosius dvejus vaiko gyvenimo metus. Pirmą gyvenimo mėnesį vyrauja įgimti refleksai: kūdikiai verkia, valgo ir miega. Dauguma dalykų, kuriuos daro kūdikiai, daromi nesąmoningai, ir šie veiksmai yra nevaržomi. Pavyzdžiui, kūdikis griebs į delną įdėtą barškutį, bet į jį nežiūrės. Nuo antro mėnesio pamažu atsirado veiksmo sąmonė. Pavyzdžiui, kūdikis čiulpia kumštį ant burnos; „atranda“ ranką.

Maždaug nuo 4 mėnesių kūdikiai pradeda domėtis juos supančiu pasauliu. Palaipsniui valdydami savo kūną, jie supranta, kad gali padaryti šį įdomų dalyką – atsiranda šioks toks supratimas, nors iš pradžių šie veiksmai būna kartojami atsitiktinai – palaipsniui rodant prasmingus bruožus. Aštuonių mėnesių kūdikiai jau gali parodyti sąmoningą elgesį. Šio amžiaus kūdikiai pradeda koordinuoti savo veiksmus, kad kuo labiau išspręstų problemą. 

Kaip tėvai gali padėti savo naujagimiui greičiau pažinti pasaulį

Svarbiausia yra artimas kontaktas. Kad kūdikiai drąsiai tyrinėtų savo aplinką, labai svarbu, kad jie jaustųsi saugūs. Kūdikiai, kurie yra artimi suaugusiems, nebijos savarankiškai tyrinėti pasaulį. Suaugęs žmogus turi būti kaip „saugus prieglobstis“-jei esate kambaryje, kūdikis žais, šliauš, vaikščios ir tyrinės aplinkinį pasaulį kuo ramiau. Kalbant apie vaikų susidomėjimą pasauliu, pagrindinis vaidmuo tenka glaudžiam ryšiui, o ne super programai.

Tėvai gali padėti vaikams su edukaciniais žaislais ir žaidimais. Vaikai gimsta turėdami neįtikėtiną smalsumą. Stengdamiesi suprasti juos supančią aplinką , vaikai smalsiai tyrinėja aplinkinius objektus. Su įdomiais mokomaisiais žaislais vaikams galima saugiai žaisti vaizduotę, kurti ir kurti kūrybiškai, eksperimentuoti ir tyrinėti. Muzikinius gebėjimus atskleidžiantis muzikiniai instrumentai ar gudrumo reikalaujantys edukaciniai žaislai padės lavinti Jūsų vaikų kūrybiškumą. Edukaciniai žaislai padeda lavinti vaikų rašymo įgūdžius , pagerėja jų koordinacija, motorika bei atmintis. Šios savybės palaipsniui padės lavinti Jūsų vaiko intelektualius sugebėjimus. Svarbu ir tai, kad vaikai mielai ir noriai ilgai žaidžia su edukaciniais žaislais, nes jie įdomūs ir malonūs. Tokiu būdu Jūsų mažyliai turi užtektinai laiko mokytis ir palaikyti praktinius gebėjimus. Jei norite įsigyti tokių žaislų, užsukite čia: https://littledutch.lt/index.php?_route_=edukaciniai-zaislai/

Intelektinio vystymosi esmė yra kontaktas su objektais ir žmonėmis. Reikia suprasti, kad jų jutiminis atradimas kūdikiams yra labai svarbus. Tačiau kai suaugusieji mato, kad vaikai gali žengti žingsnį į priekį, jiems turi būti suteikta tinkama veikla. Pavyzdžiui, kūdikiams ypač patinka žaisti slėpynių. 7–8 mėnesių kūdikiai patys nežino, kaip žaisti šį žaidimą, tačiau jie žaidžia geriausiai ir jaučia pasitenkinimą žaisdami su suaugusiaisiais.

Scroll to Top