Skaitmenizacija žemės ūkyje ir gyvulininkystėje

Kokias skaitmenines technologijas ūkininkai naudoja šiuo metu ir į kurias planuoja investuoti per ateinančius kelerius metus? Tai yra gana populiarūs klausimai, skatinantys diskutuoti žemės ūkio sektoriaus narius. Didėjant gyventojų skaičiui planetoje, žinoma, išauga ir maisto paklausa. Ir ūkininkai visomis prasmėmis yra pagrindiniai visuomenės maitintojai. O tam, kad jie galėtų patenkinti vis didesnį maisto poreikį rinkoje, reikia keisti ūkininkavimo taktiką. 

Daugelis, suprantantis technologijų teikiamą naudą žmonijai, žino, kad šiandien be technologijų išsiverčia retas žmogus. Norint, kad darbas vyktų kuo sklandžiau, kad būtų pasiekti kuo geresni darbo rezultatai, kuo geresnis kasmetinis derlius, sumažintos kura sąnaudos bei kiti ištekliai, turite atsigręžti į pagalbines ūkininkavimo technologijas, kurių šiandien yra išties nemažai.

Skaitmeninių technologijų naudojimas gali patenkinti žemės ūkio lūkesčius keliais būdais. Tam tikros technologijos taip pat padeda didinti įvairių veiklos procesų efektyvumą. Kalbame apie:

  • darbo palengvinimą (pvz., automatinės vairavimo sistemos, Trimble GPS),
  • aplinkos taršos mažinimą (pvz., dalinis žemės dirbimas),
  • gyvūnų gerovės gerinimą (pvz., gyvūnų jutikliai),
  • geresnį gamybos procesų dokumentavimą ir skaidrumą.

Minėti teigiami aspektai iš pradžių leidžia manyti, kad kone visi ūkininkai naudojasi šiomis pagalbinėmis priemonėmis, nes tai vieni pliusai jų darbo rezultatams, tačiau yra kiek kitaip. 

Deja, daugelis technologijų žemės ūkyje vis dar naudojamos atsargiai arba kai kurios technologijos dar tik pradeda skverbtis į rinką. Taip didžiąja dalimi yra todėl, kad ūkininkai ir kiti žemės ūkio atstovai yra per mažai informuoti ir – tam tikrais atvejais – nepatiklūs.

Skaitmeninimas vyksta laukuose ir gyvulių ūkiuose

Ūkininkaujant lauko sąlygomis dažniausiai yra pasitelkiamos tokios pagalbinės priemonės, kaip automatinės vairavimo sistemos, GPS sistemų valdoma žemės ūkio technika, universalios ūkio valdymo informacinės sistemos ir skaitmeniniai palydoviniai žemėlapiai. Kitas technologijas, pvz., konkrečioms vietoms pritaikytas programas ar jutiklių sistemas, lygiagretaus vairavimo sistemas naudoja tik nedidelė dalis gerai informuotų ir inovatyvių ūkininkų.

Gyvulininkystėje daugiau nei trečdalis pasikliauja ūkio valdymo informacinėmis sistemomis. Kone kas penktas gyvulininkystės ūkis jau naudoja gyvulių tvarto kameras ar jutiklius jų elgesio stebėjimui. Didelė dalis pieno ūkių naudoja automatines melžimo sistemas.

Kaip apskaičiuojamas žemės ūkio praktikos skaitmeninimo laipsnis?

Tam, kad būtų galima įvertinti žemės ūkio praktikos „skaitmenizavimo laipsnį“, apskaičiuojama, kiek ūkių naudoja bent vieną iš vertinamų technologijų. Šis rodiklis priklauso nuo to, kokios technologijos naudojamos skaitmeninimui.

Nustatyta, kad vidutiniškai vienoje įmonėje, t. y., žemės ūkyje, naudojamos trys skaitmeninės technologijos.

Iš esmės principas labai paprastas: kuo didesnis ūkis, tuo didesnė tikimybė, kad darbui palengvinti ir geresniems darbo rezultatams pasiekti ūkininkai pasitelkia įvairias technologijas.

Skaitmeninimo laipsnis ir naudojamų technologijų skaičius didėja didėjant žemės ūkio paskirties plotui. Šis rezultatas nenuostabu, nes daugelis dabartinių rinkoje esančių technologijų yra pritaikytos didelio masto ūkininkavimui. 
Jei norite tapti perspektyviais ir produktyviais ūkininkais šiandieniniame pasaulyje, turite investuoti į skaitmenizaciją. Tik inovatyvių technologijų pagalba galite ženkliai pagerinti žemės ūkio darbų rezultatus, naudojant mažiau žmogiškųjų bei kitokių išteklių. Daugiau apie įvairias pagalbines priemones ūkininkaujant galite sužinoti čia: http://www.iagro.lt/produktas/sprendimai/melioracija/Surface-relief-design/.

manopomegiai.lt manotechnika.lt manotransportas.lt manovisuomene.lt pasauliomaistas.lt tiktarpmusu.lt tarpmusu.lt vaikas123.lt manobustas.net manomedicina.lt manokompasas.lt manoerotika.lt manomenas.lt manomarketingas.lt manomenas.lt manomokslas.lt manoprekes.lt manosalis.lt manosportas.info manostatyba.info kamtoreikia.lt manoverslas.info mada123.lt spalvotaistorija.lt itbaze.lt justnet.lt tnews.lt cvpavyzdys.com weboaze.lt epbaze.lt toplaisvalaikis.lt seopaslaugosverslui.lt kasyraseo.info seosmegenis.lt interestingspace.com eksportuoju.lt
Scroll to Top